Άνοιξε η πλατφόρμα για επικουρική ασφάλιση των νέων, be.teka.gov.gr και ισχύει για όσους έχουν γεννηθεί από την 01/01/1987 και μετά.
Στον αέρα βρίσκεται η πλατφόρμα επικουρικής ασφάλισης στους νέους, με την ονομασία, be.teka.gov.gr. Από σήμερα (03/01), αποκτούν δικαίωμα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και μετά.
Με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr, μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31η/12/2023.
Δικαιούχοι
H νέα ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr ανοίγει αρχικά για όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι – υποχρεωτικά ή προαιρετικά – στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να την μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ.
Από τον Μάρτιο του 2023, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, κ.λπ.). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ σε αυτή την περίπτωση διατηρείται, μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
Χατζηδάκης: «Δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους εργαζόμενους να ελέγχουν τη σύνταξή τους»
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για τους νέους αναπτύσσεται διαρκώς και, από την Πρωτοχρονιά του 2023, μπορούν πλέον με μία απλή αίτηση να εντάσσονται στο ΤΕΚΑ, εφόσον το επιθυμούν, οι νέοι και οι νέες έως και 35 ετών που ήδη εργάζονται.
Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους και στους νέους εργαζόμενους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους. Τα χρήματά τους δεν μπαίνουν σε έναν μεγάλο κορβανά που τα διαχειρίζεται το κράτος, αλλά υπάρχει ένας ατομικός λογαριασμός, όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να βλέπει πώς εξελίσσονται οι αποταμιεύσεις του σε σχέση με την επικουρική σύνταξή του».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ