Πώς οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση θα εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%
Eντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Μέχρι να ανοίξουν οι πύλες της πλατφόρμας, η ΑΑΔΕ αναζητά να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οφειλέτες οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μέχρι να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, προκειμένου να μην χάσουν τυχόν άλλες ρυθμίσεις.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας «ο σκοπός είναι να ανοίξει το συντομότερο δυνατό» για να προσθέσει ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΑΑΔΕ έχει επωμιστεί ένα επιπλέον βάρος το οποίο προέκυψε από τις πυρκαγιές, έτσι ώστε να μπορέσει να φτιάξει τις πλατφόρμες για να εκταμιευθούν πόροι πολύ γρήγορα στους πληγέντες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν άλλα προγράμματα».
Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση οι πάνω από 820.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Αίτηση: Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 31/12/2021, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Η αίτηση για ρύθμιση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986. Όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών Υπηρεσία.
2. Πρώτη δόση: Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι και την 31η/1/2022. Η καταβολή της πρώτης δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.
3. Οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση. Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, με την επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατά περίπτωση, του άρθρου 6 της παρούσας, εφόσον πληρούνται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
α) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
β) εφόσον πρόκειται για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:
– είτε η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,
– είτε έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση, για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021,
– είτε εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021,
– είτε έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»,
– είτε ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.
4. Οφειλές που ρυθμίζονται σε 36 ή 72 δόσεις: Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.
5. Οφειλές που εξαιρούνται: Δεν υπάγονται στη ρύθμιση:
α) Ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,
β) οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και
γ) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.
6. Απώλεια ρύθμισης. Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή
β) καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
7. Ελάχιστη δόση: Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.
8. Τόκος: Βασικές οφειλές, από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, επιβαρύνονται με τόκο δυόμιση εκατοστιαίων μονάδων (2,5%) ετησίως υπολογισμένο. Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και τριάντα έξι (36) μηνιαίων δόσεων δεν επιβαρύνονται με τόκο.
9. Καθυστέρηση δόσης: Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.